Päivän kuntavaalifakta 2.10

Edellisissä kuntavaaleissa eniten pääkaupunkiseudun ulkopuolella ääniä saanut ehdokas oli SDP:n Hanna Partanen Suomessa kuntavaalit järjestetään nimensä mukaisesti kunnittain. Tämä tarkoittaa sitä, että eniten ääniä saavat ehdokkaat ovat suurimmista kunnista ja todennäkäisesti eniten ääniä saava ehdokas on Helsingistä, joka on selvästi Suomen suurin kunta. Samasta syystä eduskuntavaaleissa eniten ääniä saava ehdokas tulee hyvin suurella todennäköisyydellä Uudeltamaalta,… Read More »

Pääkaupunkiseudun sotealue ei toteudu

Helsingin sanomat uutisoi tänään, että hallitus antoi kuolinuskun pääkaupunkiseudun sotealueelle. Pääkaupunkiseutu on Suomen ainoa suurkaupunki ja tämän takia on esitetty, että pääkaupunkiseudulla myös soteasioita voisi miettiä eri tavalla. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä(kok) kuvasi ratkaisua jopa ”katastrofaaliseksi”. Hallituspuolueista juuri Kokoomuksella päätös oli vaikein sillä se on tällä hetkellä selkeästi pääkaupunkiseudun suurin puolue. Aiemmin oli jo tiedossa,… Read More »

Alma-lehtien kuntavaalitutkimus

Alma-lehdet julkaisi tänään kuntavaalitutimuksen, jossa selvitettiin kuinka ihmiset äänestäisivät kuntavaleissa, jos ne pidettäisiin nyt. Tutkimuksessa suosituimmaksi puolueksi nousi SDP. Toiseksi sijoittui Keskusta ja näiden taakse jäi Kokoomus. Neljänneksi suurimmaksi puolueeksi nousisi Vihreät, ennen Perussuomalaisia ja Vasemmistoliittoa. On kuitenkin syytä huomioida, että kolmen suurimman puolueen erot ovat melko pieniä ja esimerkiksi Vihreiden ja Perussuomalaisten ero mahtuu… Read More »

Valtuustojaan pienentävät kunnat

Muutama päivä sitten kirjoitimme kuinka useat kunnat aikovat pienetää valtuustojaan. Tässä listausta joistain kunnista, jotka ovat hiljattain tehneet tällaisen päätöksen: Kannonkoski 17 –> 15 Kokkola 51 -> 43 Lestijärvi 17 -> 13 Loviisa 59 -> 35 Masku 43 -> 27 Pudasjärvi 35 -> 27 Ristijärvi 17 -> 15

VATT tutki valtuustoissa olevien kuntatyöntekijöiden vaikutusta kunnan menoihin

Vatt (Valtion taloudellinen tutkimuskeskus) julkaisi tänään tutkimuksen, jonka keskeiseksi johtopäätökseksi on uutisoitu, että kunnanvaltuustossa oleva kuntatyöntekijä kasvattaa oman toimialansa menoja. Yhden valtuustopaikan lisäys kunnan työntekijöille kasvattaa kunnan vuosittaisia menoja keskimäärin yhden prosentin. Kuntatyöntekijät voivat tuoda valtuustoon sellaista asiatuntemusta, jota muilla valtuutetuilla ei ole, mutta toisaalta voi syntyä eturistiriitoja. Valtuussa olevat kuntatyöntekijät tekevät myös omiin työpaikkoihinsa… Read More »

Kunnat pienentämässä valtuustojaan

Ylen: uutisen mukaan monet kunnat ovat pienetämäsä valtuustojaan. Kunnat voivat tulevaisuudessa uuden kuntalain puitteissa itse päättää valtuustonsa koosta. Kun kuntien valtuustopaikkojen määrä vähenee, pienentää tämä entisestään pienten puolueiden mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. Tällä hetkellä Suomessa on lähes 10 000 kunnanvaltuutettua.  

Länsimetropäätöksestä 10 vuotta

10 vuotta sitten, 25-26.9 tehtiin yksi 2000-luvun Suomen kunnallispolitiikan suurimista päätöksistä. Espoon kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen länsimetron rakentamisesta. Vuonna 2009 länsimetron arveltiin valmistuvan vuoden 2014 syksyllä. Valmistumista kuitenkin myöhemmin vuoteen 2015 ja uudelleen elokuuhun 2016. Tätä tekstiä kirjoitettaessa syyskyyssa 2016 länsimetron ensimmäinen vaihe on edelleen kesken.

Päivän kuntafakta 24.9 Luhanka

Manner-Suomen pienin kunta on Luhanka. Heinäkuussa kunnan väkiluku oli 768 eli noin 2% kunnan asukkaista on kunnanvaltuutettuja.