Päivän kuntavaalifakta 2.10

By | lokakuu 2, 2016

Edellisissä kuntavaaleissa eniten pääkaupunkiseudun ulkopuolella ääniä saanut ehdokas oli SDP:n Hanna Partanen

Suomessa kuntavaalit järjestetään nimensä mukaisesti kunnittain. Tämä tarkoittaa sitä, että eniten ääniä saavat ehdokkaat ovat suurimmista kunnista ja todennäkäisesti eniten ääniä saava ehdokas on Helsingistä, joka on selvästi Suomen suurin kunta. Samasta syystä eduskuntavaaleissa eniten ääniä saava ehdokas tulee hyvin suurella todennäköisyydellä Uudeltamaalta, joka on selvästi Suomen suurin vaalipiiri.

Edellisissä kuntavaaleissa neljä eniten ääniä saanutta ehdokasta oli Helsingistä ja kaikki 10 eniten ääniä saanutta ehdokasta olivat joko Helsingistä tai Espoosta. Sijalla 11 oli vantaalainen Antti Lindtman ja vasta sijalla 14 oli ensimmäienen pääkaupunkiseudun ulkopuolinen ehdokas, tamperelainen SDP:n Hanna Tainio. Tämäkin oli luonnollisesti varsin ennustettavissa sillä Tampere on asukasluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kunta.

Aavistuksen yllättäväksi triviaksi voisi mainita sen, että Tainion jälkeen eniten ääniä pääkaupunkiseudun ulkopuolella sai kotkalainen Vasemmistoliiton ehdokas Pentti Tiusanen. Kotka on kuitenkin asukasluvultaan vasta Suomen 19:sta suurin kaupunki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *